1 Nisan 2011 Cuma

Rusya’ya vizesiz giriş tarihi

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, 30 güne kadar Rusya ile karşılıklı ziyaretlerde vizesiz uygulamanın 16 Nisan’da başlayacağını duyurdu. Sezgin, Rusya havalimanlarında zorluklarla karşılaşmamak için vatandaşların iyi bilgilenmeleri gerektiğini söyledi.

Pasaport sürelerinin en az 6 ay olması, pasaportların yırtık ve yıpranmış olmaması ve 7 günün üzerindeki ziyaretlerde registre (kayıt) yapılmasının zorunluluğuna dikkat çeken Sezgin, “Vize kalktı, ben üç aylık vizemle Rusya’ya girerim anlayışı ile Moskova Şeremetyevo havalimanına geldiklerinde maalesef ülkeye giremezler. Gereksiz yere sorunlarla karşılaşmamak için vatandaşlarımız gerek Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği ve Konsolosluğu, gerekse Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden gerekli bilgileri edinerek yola çıkmaları gerekir.” hatırlatmasında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15-17 Mart’ta gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde “Vize Muafiyeti” ve “Geri Kabul Anlaşması” ile ilgili notaların teatisi iki ülke dışişleri bakanlarınca gerçekleşmişti. Anlaşmaya göre iki ülke vatandaşlarının 180 gün içerisinde farklı giriş çıkışlarda toplam bulunma süreleri de 90 günü aşmaması gerekiyor.

SIK ZİYARETLERE ALIŞMAK GEREKİYOR

Moskova’da 16 Mart’ta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımı ile açılan Türk-Rus Kültür Merkezi’ni ziyaret eden Büyükelçi Sezgin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye-Rusya ilişkilerinin ulaştığı seviyede karşılıklı olarak üst düzey ziyaretlere alışmak gerektiğini kaydeden Büyükelçi, “İlişkilerin yoğunluğu nedeni ile bu ziyaretler sık gerçekleşecek. Her ziyaret mevcut ilişkilerin korunması ve ileriye taşınması açısından anlamlı. Hepsi devrim anlamında gelişmeler teşkil etmeyecek. Artık bu şekilde bakmak lazım” dedi.

Ziyaretlerin iki dost ülkenin yöneticilerinin ortak projeleri değerlendirdikleri ve geleceğe dönük perspektif belirledikleri bir çaba olarak görülmesi gerektiğine değinen Sezgin, “İlişkilerimiz daha ileriye gitti. İlişkilerimiz çok yoğun ve iyi istikamette ilerliyor. İki ülke yönetimlerinin de bu yönde çok kuvvetli iradeleri var” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ’NE KATKIDA BULUNANLARI KUTLUYORUM”

Moskova’da bir Türk-Rus Kültür Merkezi’nin açılmasını fevkalede olumlu bulduğunu kaydeden Sezgin, “Çok güzel bir girişim ve benim için de çok anlamlı bir adım. Türkiye-Rusya ilişkilerinde kültürel alan maalesef geride kalmıştı. Bu eksikliğin yavaş yavaş telafi edilmesi lazım… Burada yapılan çalışmaları çok dengeli ve başarılı buldum. Çok beğendim. Hem inisiyatif alarak bu projeyi gerçekleştirenleri hem de faaliyetlere öncülük ederek katkıda bulunanları candan kutluyorum, tebrik ediyorum. Bu heves ve coşkunun da devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

Moskova’da faaliyete başlayan merkezde Türk ve Rus kültürlerinin ortak değerleri paylaşılacak. Ebru, hat, tezhip ve takı gibi bir dizi el sanatının yanısıra, müzik, folklor ve halk dansları gibi etkinlikler de yapılacak. Türk ve Rus mutfaklarının seçkin örneklerini öğrenmek isteyenler merkezin mutfağında organize edilecek kurslara katılabilecek


Rusya’ya vizesiz giriş tarihi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder