Sevgilerimle.net sağlık kategorimizde uzun bir aradan sonra yeni bir makale ile karşınızdayız. Bu makalemizde Brakial pleksus hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Brakial pleksus nedir
Boyun bölgesinde beş sinirin bir birleri ile ağ şeklinde iç içe girerek ve dallar alarak omuz bölgesine kulu yukarı kaldıran 2. dirsekte bükmeyi sağlayan 1 ve dirseği açan el bileği ile parmakların açma kapama hareketlerini yaptıran 3 sinirden oluşan yapı. Bu hareketler dışında duyuyu sağlayana sıcak soğuk ayrımını yapmayı el ve kolun terleme gibi fonksiyonlarını düzenleyen sinir sisteminin önemli bir parçasıdır.
Kimlerde görülür
Brakial plesus yaralanmaları doğum sırasında bebeklerde kazalar trafik motorsiklet ve iş kazaları ateşli ve kesici silahlarla yaralanmalarda cerrahi yaralanmalarda radyoterapide virütik hastalıklarda tümör basıları ve metastazları sonraları erişkinlerde görülebilir. İri bebekler ki genellikle 4000 gr. Dan daha ağır bebeklerde uzamış doğumda ve diyabetik annelerde daha sık ortaya çıkıyor. Baş gelişi bebeklerde çıkımda omuz takılması en önemli neden iken doğum ne kadar zor olursa yaralanma şiddeti ve yaralanmanın kök miktarı o kadar fazla oluyor. Makat gelişi bebeklerde ise kilo genellikle fazla olmuyor daha çok alt kök yaralanması yani elde felç oranı yüksek oluyor. Acil sezeryanlar sırasında da görülebiliyor. Nadir olarak iki kolda da yaralanma olabiliyor.
Hangi sıklıkla ortaya çıkıyor
Yapılan bir çalışmaya göre her bin doğumda bir rastlandığı için yılda 1300 civarında bebek brakial pleksus yaralanması ile doğuyor dünyada görülme sıklığı ise binde 0,3 civarındadır.
Erken teşhis için ilk 48 saat içinde yapılan muayene çok etkilidir.
Brakial pleksus tedavisi
Brakial pleksus yaralanması ile doğan bebeklerin öncelikle anne ve babasının psikolojik tedavisi gerekiyor. Aile bebeğin muayenesi sonrasında detaylı olarak bu konuda bilgilendirilmeli. Daha önce benzer yaralanmalardan tedavi edilmiş hastalardan örnekler verilmelidir.
Kolun çengelli iğne ile yatağa tespiti ve cihaz kullanımı gibi yöntemler eskiden çok kullanılıyorken günümüzde terk edildi. Hatta bu yönetmler kesinlikle yasak ve de sakıncalı. Dirsek bkme haraketlerinee ilk bir ayda başaltılan hastalar genelikle tamamen düzeliyor. Üst kök tutulumu olan hasatalarda 3. aydan sonra dirsek bükme hareketi başlayanların ileride 2 yaşından sonra omuz hareketlerini artıracak elini ağzına ensesine götürmesine yardımcı olacak adele nakli ameliyatı gereklilik oranı çok yüksektir. Brakial pleksus ile gelen hastaların %15-20 sinde erken sinir tamiri ameliyatı gerekiyor. %80-85 inde hasta ise kendiliğinde iyileşiyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder