20 Şubat 2011 Pazar

Yemlik Otu, Yeni Bahar, Yentün Otu Şifalı Bitkiler

YEMLİK – SCORZONERA

Kullanılan Kısımları: Taze bitki İskorçina (Scorzonera Hispanica) Familyasındandır.

Dahilen Kullanılışı: Damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma, gut, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığına karşı taze bitki sebze halinde yenilerek kullanılır.

Bitki gençken (5-6 yapraklık) kullanılır, çiçek açmış veya kocamış bitkiler kullanılmaz.
Yemlik Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri

İSKORÇİNA KÖKÜ – SCORZONERA HİSPANİCA

Diğer İsimleri: Kara İskorçina Yemlikle aynı familyadan bir bitkidir. Türkiye’de yabani olarak bulunmaz. Kökü yemlikle aynı etkilere sahiptir. Damar sertliği, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, romatizma, gut ve şeker hastalıklarında kullanılır. Yaprakları sebze olarak yenilir, terletici, göğüs yumuşatıcı ve idrar artırıcı etkilere sahiptir.

YENİ BAHAR – PİMENTA OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri: Jamaika Biberi

Dahilen Kullanılışı: Hamile kalmayı kolaylaştırır. Damar sertliğini önler, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını giderir, vücudun direncinin artırır, iştahı açar, anne sütünü artırır, ishali keser, sinir rahatsızlıklarında ve unutkanlığı giderici olarak kullanılır.

Kullanılışı: Toz haline getirilir, günde 2-3 defa 0.5-1 gr içilir.

YENTÜN – THAPSİA GARGARİCA

Diğer İsimleri: Deryas Kökü

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Nefes darlığında faydalıdır. Siyatiğe ve kan tükürmeye iyi gelir. Vücudun en derin yerlerinde olan gazlan bile çıkarır. İç organlarda toplanan suyu dağıtır. Kabızlığı giderir.

Kullanılışı: Kökler toz haline getirilir, 2 gr balla karıştırılarak yenir.

Kökünün kabuğu toz haline getirilir, 15 gr’mı, 15 gr dere otu suyu ile karıştırılır, bir miktar saf su ilave edilip içilirse müzminleşmiş yarım baş ağrılarına (migren) ve çok miktarda balgam çıkaranlara iyi gelir.

Haricen Kullanılışı: Kökler toz haline getirilir, sade yağı ile karıştırılır, soğuktan meydana gelen ağrılı yerlere sürülürse ağrıyı geçirir. Gut ve mafsal ağrılarında, ağrıyan yerlere masaj yapılırsa faydalı olur. Gevşemiş organlara masaj yapılırsa onları güçlendirir. Taze kökünün kabuğu saç kıran olan bölgeye sürülürse faydalı olur, kıl bitirir.

Kökünün kaynatılan suyu bal ile karıştırılarak uyuza, kükürtle karıştırılarak cerahatli yaralara sürülürse iyi gelir.


Yemlik Otu, Yeni Bahar, Yentün Otu Şifalı Bitkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder