9 Şubat 2011 Çarşamba

Saç Dökülmesi Tedavisi

Kadın-erkek herkesin korkulu rüyası kellik… Özellikle erkeklerde genç yaşta başgösteren kellikle ilgili yanlış bilenenleri ve alınması gereken önemleri Doktorlar, birçok hormonal, metobolik ve besinsellerden kaynaklanan saç dökülmesine sebep olabileceğini ve bu etkenlerin ortadan kaldırmadan yüzde 100 tedavinin mümkün olamayacağının söylemektedirler.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Köksal Hacı mevsim zamanlarındaki değişikliklerinde artış gösteren saç dökülmeleri ve alınabilecek önlemler hakkında bizlere şu bilgileri verdi:

Düzenli beslenmek gerekiyor

Düzensiz beslenme faktörüne karşı alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki ciddi manada zararları her geçen gün artıyor. Saç dökülmesine sebep olan en önemli nedenlerden biri de dengesiz beslenmedir. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için mutlaka öncelikle protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların ölmesine neden oluyor. Sigara içilmesinden dolayı saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da neden olmaktadır.

Ailesinde kellik olanlar, kaçınılmaz olarak kel mi kalır?
Erken teşhis ve tedavi dökülmeyi yavaşlatır; hatta uzun dönemde durdurur. Dökülmenin başladığı dönemde mutlaka bu konuda bir hekime başvurulmalıdır. ‘Ailede var, yapacak bir şey yok!’ demek doğru değildir. Ülkemizde saç dökülmesi yaşayan kişilere hiçbir faydası olmayan hatta dökülmeyi artırabilen şampuanlar ya da bitki tedavileri önerilmektedir.

Saçların ne kadar dökülmesi normal karşılanır?

Saçlar 1 ay da yaklaşık olarak 1 santim olarak büyürler. Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan dolayı saç miktarında azalma meydana gelebilmektedir. Bir günde dökülen saç miktarı en fazla 100 adet olmalıdır. Normal oranda olan bu saç dökülmesi saçı seyreltmez. Zira dökülenlerin yerine yenileri çıkar.

Hangi durumlarda saçların normalden daha fazla dökülmesi söz konudur?

Stres, ameliyat, doğum gibi durumlardan sonra saç dökülmesi görülebilir. 39 derecenin üzerindeki ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda da saç dökülmesi görülebilir. Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddelerde saç dökülmesine neden olur. Alkol ve sigara tüketimi de saç sağlığını doğrudan etkiler.

Saç dökülmesi şikayeti olanlar öncelikle ne yapmalıdırlar?

Saç dökülmesinden şikayeti olanlar öncelikle hangi sebeple saçlarının döküldüğünü öğrenmek için bir cilt hekimine doktora başvurmalıdırlar. Yapılacak muayene ve laboratuar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbrek üstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.

Günde 50 ile 100 tel saç dökülmesi normaldir!
Uzmanlar; yapılan araştırmalarda saçın gün içinde yıkanma, taranma, çekme ve kırılma gibi faktörlerle 50 ile 100 tel arasında kaybolduğunun belirlendiğini söylüyor. Bu oran da sağlıklı bir insanda normal kabul ediliyor.

Saç dökülmesini önlemek için…

• Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalıdır.
• Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
• B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.
• Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksiklik giderilmelidir.
• Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır.
• Stresten uzak durulmalıdır.
• Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.
• Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.
• Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.
• Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler. A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.
• Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.


Saç Dökülmesi Tedavisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder